Tere kooli matk

Tere kooli matk

2. septembril toimus traditsiooniline „Tere kooli“ matk. Sel korral ei matkanud me enam kodukandis, kuna lähiümbrus on juba läbi käidud Nii otsustasime sõita Äntu matkarajale. On tore alustada õppeaastat üheskoos värskes õhus. Äntus jagunesime kahte gruppi, suured läbisid pikema raja ning väikesed lühema. Kõik olid vaprad ja pidasid lõpuni vastu. Matkates oli ka paar seiklust, millest juba iga laps kindlasti ka kodus jutustas. Lisaks matkamisele saime teada, et Väike-Maarja lähedal asuvad 7 selgeveelist Äntu järve. Järvedest suurimad on Valgejärv, Roheline ehk Vahejärv ja Sinijärv. Kaks viimast on unikaalsed eriliselt sinakasrohelise värvuse ja vee läbipaistvuse poolest. Järvede põhjas olev hele järvelubi koos ümbritseva loodusega annab veele kauni värvuse. Eemale jäävad teised Äntu järved: Linaleo, Mäetaguse, Kaan- ja Umbjärv, mis on soise maastikuga ümbritsetud väikesed õõtskallastega metsajärvikud. Äntu järved on allikatoitelised. 3.septembril tähistati Eestis allikate päeva. Tähtpäev on ellu kutsutud selleks, et teadvustada allikate väärtust ning tähendust meie looduspärimuses ning igapäevaelus. 3. september on allikate päevaks saanud seetõttu, et sel päeval on Eesti tuntuima ning suurima allikauurija, Gustav Vilbaste, sünniaastapäev. Vilbaste on pärit Koeru kandist ning tema järgi on nime saanud ka üks Norra allikatest ehk Vilbaste allikas.

Tekst: Kaidi-Ly Välb ja Getter Klaas

Fotod: Kaidi-Ly Välb